Jóga

A jóga mibenléte és célja

jóga indiai eredetű bölcseleti és életviteli rendszer, amelynek hátterében a hindu vallás tanításai állnak. Az az irányzata – a hatha jóga – amely a nyugati világban leginkább elterjedt, a mozdulatokon, a testtartásokon és a légzésszabályozáson át éri el azt a szellemi célt, amelyet minden jóga rendszer maga elé tűz.

Ez nem más, mint „az elme tevékenységének elnyomása” (ahogy Patandzsali, a jógairodalom klasszikusa fogalmaz) s ezen keresztül az Atmannal (az önmagában való Egyetemes Léttel) történő egyesülés. Azok az élettani és pszichés hatások, amelyek a jógát oly kiváló testgyakorlási módszerré és gyógyító eszközzé teszik, a hagyományos értelmezés szemszögéből voltaképpen melléktermékek.

joga

A jóga óra

A jóga foglalkozás, nálunk a filozófiai-vallási célokat figyelmen kívül hagyja, csak a közérzet javítására szolgál.

Jóga óra általános felépítése:

 • ráhangolódás
 • bemelegítő gyakorlatok
 • a megfelelő tesstartások gyakorlása
 • légzőgyakorlatok
 • levezetés

A foglalkozás időtartama: 90 perc.

A jóga ősi hindu szemmel

hatha jóga elméletében és gyakorlatában fontos szerep jut a testet átható energiának, hagyományos néven a pránának.
csakrák (energiaközpontok) és nádik(energiavezetékek) rendszere tulajdonképpen egy energiatest vagy finomtest kiemelt helyeinek tekinthető, e köré rendeződik a fizikai test anatómiai szerkezete.

Az energiatest alapvetően meghatározza a fizikai test folyamatait, s amikor a gyakorló a jógatechnikákat alkalmazza, a finomtesten keresztül igyekszik hatni afizikai test funkcióira és a tudatra. A hatha jóga, – még ha csak testedzésként, illetve terápiás célra alkalmazzuk – akkor is több, mint egyszerű gimnasztika.

Yoga

Yoga

Jóga testtartások célja és kivitelezése

Az ászanák (testtartások) célja, hogy a test egyensúlyba kerüljön, megszabaduljon a felesleges feszültségektől, és lehetőség nyíljon a befelé figyelésre, az energiák szabályozására. A gyakorlatok kezdetben nehezek lehetnek, kitartó művelésük azonban könnyedséghez, örömhöz, felszabadultsághoz vezet.
Az izmok megnyúlási képességének és teljesítményének növelése. A jóga gyakorlatai elsősorban az egészség szempontjából igen fontos mélyebben fekvő izomcsoportokat veszik célba

Az ászanák technikai kivitelezésének sajátossága a hosszú kitartás, amely csak rendszeres gyakorlással és a fokozatosság elvének betartásával érhető el. A légzőgyakorlatoknál a test szerepe már csökkenőben van.

Csak a légzőszervek (orrjáratok, nyálkahártyák, légcső, tüdő) és a légzőizmok aktívak. A pránajáma gyakorlatok során követett légzésritmus az egészségre gyakorolt kedvező hatáson túl, segít a helytelen vágyak leküzdésében és megnyugtatja az idegrendszert.

A Jóga fontosabb élettani hatásai:

 • Az izületek rugalmasságának fokozása, anyagcseréjük serkentése
 • A keringés javítása, értorna
 • A légzőkapacitás növelése, a légzőizmok gazdaságos, összerendezett működésének biztosítása
 • A belső szervek masszázsa
 • A belső elválasztású mirigyek működésének kiegyensúlyozása
 • A vegetatív idegrendszer egyensúlyának biztosítása
 • Az érzelmek kiegyensúlyozása, a hangulati élet javítása
 • A tudatállapot befolyásolása.
A jóga leírása túlnyomórészt Sárai Gábor: Alternatív mozgás- és masszázsterápia könyvéből való.